Tanévkezdési támogatás

2024.08.04

Tisztelt Lakosság!

Az alábbiakban tájékoztatjuk Önöket a tanévkezdési támogatás benyújtásával kapcsolatos feltételrendszerről.

A kérelmeket a hirdetmény mellé csatolt nyomtatványon vagy a honlapon megtalálható nyomtatványon (https://www.kaposszerdahely.hu/hivatal-ugyintezes/dokumentumok/nyomtatvanyok/telepulesi-tamogatasi-kerelmek/) tudják benyújtani a Jutai Közös Önkormányzati Hivatal Kaposszerdahelyi Kirendeltségéhez (7476 Kaposszerdahely, Kossuth L. u. 65.)

  • ügyfélfogadási időben személyesen,
  • postai úton a fent megjelölt címre,
  • Hivatali Kapun keresztül (hivatali kapu név: Kaposszerdahely Községi Önkormányzat, rövid név: SFHUX).

Kaposszerdahely Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális és gyermekjóléti ellátások helyi szabályairól szóló 8/2023. (VII.27.) önkormányzati rendelet szerint:

Tanévkezdési támogatásban az az óvodai nevelésben, nappali tagozatos általános iskolában, szakiskolában, középiskolában tanulói jogviszonnyal rendelkező tanuló részesíthető, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 400.000 forintot. A támogatás a gyermek nagykorúvá válása után is megállapítható, ha szakiskola, középiskola vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanul és 25. életévét még nem töltötte be.

Nem jogosult a tanévkezdési települési támogatásra az, aki az első szakma, érettségi megszerzése után tovább folytatja a tanulmányait, igy többek között

a) nappali oktatás munkarendje szerinti OKJ szakképzés,

b) technikusi szakképzés,

c) bármely az első szakma, vagy érettségi utáni szakképzésben

vesz részt.

A tanévkezdési települési támogatás iránti kérelem augusztus 1-jétől szeptember 15-ig nyújtható be.

A tanévkezdési támogatás iránti kérelemhez csatolni kell a háztartás összes jövedelméről az igazolásokat, valamint az általános iskolai 1. osztályos tanulók esetében az intézmény által kiállított az iskolai felvételről szóló értesítést. A 16. életévüket betöltött tanulók esetében az érvényes diákigazolványt, vagy az azt helyettesítő OKTIG rendszerből kiállított QR kódos igazolást.

A tanévkezdési támogatás összege

a) helyi óvodába járó gyermekenként 10.000 forint;

b) vidéki óvodába járó gyermekenként 5.000 forint;

c) általános iskolába járó gyermekenként 10.000 forint;

d) középiskolába járó gyermekenként 12.000 forint.

Letölthető dokumentumok: